Kinesiologi er opdaget og udarbejdet af amerikanske kiropraktorer George Goodheart og John F. Thie i begyndelsen af 1960érne. Kiropraktorerne blev hurtigt klar over, at der var en sammenhæng mellem musklernes signaler og eventuelle fysiske, kemiske og/eller følelsesmæssige tilstande / lidelser.

Med kinesiologi kan man kommunikere med kroppen via musklerne. Typisk sker en test ved at behandleren foretager et let tryk på klientens udstrakte arm. Kroppen har svaret på, hvor ubalancerne findes, og hvad kroppen foretrækker, der skal gøres ved dem.

Alt hvad et menneske har oplevet, ligger gemt i mennesket, ikke bare i bevidstheden og underbevidstheden, men også i kroppen. Kroppens celler husker alt, hvad vi har oplevet.

I kinesiologien ser man mennesket som et sammenhængende system, der består af kroppen, bevidstheden og tankerne, følelserne og meridianenergien. Meridianerne transporterer energi rundt til kroppens muskler og organer. Hvis meridianerne blokeres, taber musklerne og organerne deres fulde energiniveau, og det kan medføre fysiske og psykiske symptomer.

Kinesiologi er ikke en symptombehandling, men tager sig af årsagen til symptomerne.